Filmajánló, avagy valami teljesen más! :)


” Az emberi lélek viszont törékeny, és az élet ejt is rajta sebeket. “

A film, mely szívszorítóan és mégis gyönyörűen mutatja be, hogy mire jók az önismereti módszerek. Ezért nézd meg az Apák és lányaik című filmet. 🙂

Amikor megkérdezik tőlem, hogy mivel is foglalkozom és elkezdem mesélni, sokszor látom az arcokon, hogy ez jó, de hála istennek én nem vagyok beteg… És ekkor elmondom, hogy én nem beteg emberekkel dolgozom. Aki „beteg”, annak pszichiáter kell. Az emberi lélek viszont törékeny, és az élet ejt is rajta sebeket. Én olyan emberekkel dolgozom, akik akarják gyógyítani ezeket a sebeiket.

” gyásza odáig fut, hogy egy nagy kódot cipel – aki szeret, elhagy “

Gondoljunk csak bele. A filmben a lány még kislányként veszíti el mindkét szülőjét, és a feldolgozatlan gyásza odáig fut, hogy egy nagy kódot cipel – aki szeret, elhagy. És mint egy önbeteljesítő jóslat el is éri ezt. Én-védő mechanizmus nála a kötődéskerülés, hisz ha nem szeret senki, nem hagynak el, és akkor nincs fájdalom. Talán rossz hír, hogy nem kell gyermekként megárvulni, hogy akár ugyan ezt a kódrendszert cipeljük magunkkal. Elég hozzá egy korai válás, mely után az egyik szülő eltűnik az életünkből. Az eredmény ugyan az. És az is lehet, hogy a reakció nem az lesz, mint amit a főszereplő lánytól látunk, hanem teljes befordulás, társas kapcsolódások teljes elutasítása, aszexuálissá válás, vagy akár társfüggés is. Pedig semmi más trauma nem történ, „csak” annyi amennyit annyian kibírtak már előttünk, hogy a szüleink elváltak és az egyik szülő kiesett az életünkből. Ha ráeszmélünk, hogy azért nehéz bármilyen formában a kapcsolódás, mert olyan múlt áll mögöttünk amilyen, fontos nem ítélkezni, megbélyegezni magunkat, hanem önegyüttérzést adni magunknak, és megpróbálni átírni a kódot.

De hogyan is kezdjünk bele a változtatásba? Fontos, hogy elfogadjuk ezek sokszor hosszú munkát és sok türelmet igényelnek. Megpróbálhatjuk egyedül, vagy a társunkra támaszkodva (bár, ha így teszünk, számolnunk kell vele, hogy erősen terheli a kapcsolatot), és ezekkel együtt kérhetünk segítséget. Van, hogy pontosan a traumát sem ismerjük, ami a magja a nehezünknek. Ekkor jó elmenni családállításra, vagy egyéni ülésekre, esetleg hipnoterápiára, KIP-re, hogy verbálisan is fel lehessen tárni a forrást. És amikor eljutunk a szavakon túli szintre, segít, ha megtaláljuk a módszert, ami segít tölteni az űrt, a hiányt, ami ott tátong a szívben. Erre nagyon jók a különböző tánc- és mozgásterápiás módszerek, például a Bodywork is! Hosszúra nyúlt az ajánló! Nézzétek a filmet, és gyertek bodyworközni Önmagatokért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük