Néma üvöltés

Ismerős az érzés, mikor legszívesebben magad mögött hagynál mindent? Amikor egyszerűen ki akarsz szállni. De ahelyett, hogy amolyan Forest Gumposan elfutnál, csak ülsz a kanapén és elmenekülsz az életed elől egy könyvbe vagy egy sorozatba? Szinte mindegy, hogy hogyan, csak ne kelljen foglalkoznod az életeddel. És az is lehet, hogy sikereket érsz el még így is, mert a munkába menekülsz. Néha hallod a hangot, mely suttogja, állj meg, és nézz szembe vele, de ezt egyre nehezebb megtenni.

Azt nem tudhatom, miért érzel így, nem is erről akarok írni. Hanem arról, hogy mi van akkor, mikor azért akarsz ordítani, hogy ne halld a belső űrt. Amikor tehetetlennek érzed magad. Amikor az egész tested lefagy, már attól is, hogy a nehézség gondolatának halovány foszlánya feltűnik a tudatod egy eldugott zugában.

Képzeld, nem vagy egyedül! És nem egy örökké tartó kilátástalansággal teli óceánba zuhantál, ahonnan nem is látszik a part. Bár tudom, hogy ezt érzed.

A legrosszabb, amit tehetsz, hogy nem beszélsz róla, megpróbálod elfojtani. Vagy meggyőzöd magad arról, hogy amit érzel, az tulajdonképpen hülyeség, hisz semmi nem indokolja. És olyan mélyre igyekszel eltemetni, hogy egy idő után azt hiszed, ez a furcsa, bizonytalanságot sugárzó érzés a mellkasodban normális és mindig is ott volt. HÁT NEM! Nem kell úgy tenned, mintha minden rendben volna.

Most hunyd le a szemed, és idézz fel egy olyan pillanatot, amikor igazán boldog voltál. Szánj rá egy kis időt, és ha nem ugrik be azonnal, akkor csak mondogasd magadban, hogy boldog, boldog, boldog… Ha megjelent lelki szemeid előtt a filmekből jól ismert naplementében tengerparton szaladgálós fiatal szerelmes pár, akkor csak mosolyogj egyet a klisén, és kutass tovább. Biztos, hogy volt olyan pillanat az életedben, amikor igazán boldog voltál. Ha megtaláltad, figyelj befelé. Eltűnt a mellkasodból a szorongás, az üresség, a félelem.

Viszont visszatért, amint kinyitottad a szemed, de most már biztos lehetsz benne, hogy ez nem természetes és nem volt mindig így.

Rossz hír, hogy rajtad kívül nincs olyan ember a világon, aki képes kihúzni téged ebből a gödörből. (És ha egy szeretted miatt olvasol ebben a témában, értsd meg, nem fogod tudni megmenteni őt. Támasza lehetsz, ha tudja fogadni.)

Jó hír, hogy mindenképpen változni fog, hisz a biztos állandó az életben, hogy minden változik. Így hát rajtad múlik, hogy merre indulsz. Útelágazáshoz értél.

Íme, a két út:

1.Dönthetsz úgy, hogy nem nézel vele szembe. Igazából úgy is lehetetlen, és te amúgy is nagyon erős vagy és kibírod. Tudsz te így is élni.

Ha így döntesz, egész életedben nyomasztani fog az érzés, amit most érzel. Lehet, hogy kezelhetőbb lesz, lehet, hogy a kis hangot is teljesen sikerül elhallgattatnod, aki azt suttogja, állj meg és foglalkozz vele, de újra és újra jön olyan élethelyzet, mint ami most van, és te lefagysz, remegsz belülről, megkérdőjelezed saját létjogosultságod. Tényleg ezt akarod?

2. Szembenézel vele. Így egyszerűen. Nem elmész egy látóhoz, aki leveszi rólad a rontást, vagy egy csodagyógyászhoz, aki egy kezeléssel eltünteti, az összes szenvedésed. Te szembenézel a saját nehezeddel. TE MAGAD! Nincs kifogás, nincs majd, nincs holnap, nincs, én nem tudom. Itt és most azt mondod elég! És bár lehet, hogy nem hiszed el vagy nem így érzed, de nagyon félelmetes elengedni a nehézségeidet, a fájdalmaidat, a félelmeidet. Mert ezek ismerősek, és mi lesz, ha nem lesznek? De emlékezz arra boldog pillanatra, amit felidéztél. Volt máshogy is, tehát lesz máshogy. Csak rajtad múlik, hogy milyen lesz ez a máshogy.

A problémához való ragaszkodásunkról egy buddhista tanmese:

Tanítvány először lép a Mester színe elé.
Mester: – Tedd le a csomagod!
Tanítvány: – De Mester, üres kézzel érkeztem.
Mester: – Jó, akkor cipeld tovább.

Ha úgy döntöttél itt az ideje változtatni, itt egy kis iránytű, hogy mennyi mindent tehetsz magadért. 

Épp remegő sejtekkel van megtöltve a tested, így az első lépés nem a nézz szembe a szörnnyel, hanem keress páncélt, fegyvert és bátorságot. Én-erő nélkül ne indulj csatába.

TIPPEK ÉS GYAKORLATOK: én-érintés, ölelés magaddal/ mással, masszázs, hangfürdő, valaki, aki meghallgat, tengelykeresés, saját szívkapcsolat , forró fürdő, szauna, nagy séta a szabadban, igazából bármi, ami úgy tölt, hogy közben magaddal kapcsolódsz.

Ezeket csinál addig, amíg úgy nem érzed, hogy képes vagy megtartani önmagad, azaz már van benn valaki, aki MINDIG tudja, hogy van más is, nem csak a nehéz.

Ágnes Begin – Figyelj és hallgass meg…

Figyelj és hallgass meg
Ha arra kérlek, hogy hallgass meg,
És te úgy érzed, hogy valamit tenned kell,
Hogy a problémám megoldódjon,
Bocsáss meg, de én úgy érzem, hogy te süket vagy.
Nem kértem mást, csak hogy figyelj és hallgass meg.
Nem kértem, hogy tanácsolj, sem hogy tegyél.
Nem kértem mást, csak hogy figyelj, és hallgass meg.
Nem vagyok tehetetlen, csak gyönge és elesett.
Amikor teszel valamit helyettem,
Amit nekem kellene megtennem,
Csak megerősíted a gyöngeségemet és félelmemet.
De ha elfogadod, hogy úgy érezzek, ahogy érzek,
– Még ha ez az érzés számodra érthetetlen is –
Lehetővé teszed számomra, hogy megvizsgáljam,
És értelmet adjak az értelmetlennek.
S ha ez megtörtént, a válasz világossá válik,
Tanácsra nincs szükség.
Talán ezért használ sok embernek az imádság.
Mert Isten nem ad tanácsot, sem megoldást.
Csak figyel és hallgat.
A többit ránk bízza.
Tehát te is, kérlek, figyelj rám és hallgass meg.
És ha szólni akarsz, várj egy picit.
Akkor majd én is tudok rád figyelni.”

Amikor úgy érzed itt az ideje lefejteni saját hagymarétegeidet, akkor adj magadnak egy délutánt. Csinálj egy amolyan ÉN+ÉN partit. Beszélj magaddal, írj levelet, esetleg meditálj és figyelj befelé. Mi van veled? 

Erre indulhatsz:

1.Pszichodráma: Segítséget nyújthat…

 • kapcsolataink minőségének a javításában,
 • kommunikációs- és konfliktuskezelési nehézségeink csökkentésébe
 • vágyaink, céljaink megértésében és elérésébe
 • mások jobb megértésében, érzéseink megfogalmazásában, igényeink képviseletében
 • több információért www.pszichodrama.hu

2.Családállítás:

Ha olyan élethelyzetekben találod magad, mint amilyet már a felmenőid sora végigélt, esetleg észre is vetted már, hogy te is újrafutod ugyanazt a kört. Ha nehéz sorsok voltak a családodban.

Nehéz sors:

 • Ha valaki nem tudott megszületni vagy gyerekként halt meg, a felnőtt kor előtt.
 • Nehéz sors, ha valaki korán – gyerekként – elveszti az egyik, vagy mindkét szülőjét.
 • Ha valaki betegség, vagy sorscsapás következtében elveszíti a társát.
 • Ha nem tud gyereket szülni, vagy nemzeni.
 • Vagy ha baleset, katasztrófa, üldöztetés következtében mások meghaltak, de ő túlélte.
 • Ide tartozik az is, ha valakit kitagadtak a családból.

3. Bodywork:

Nehéz nem elfogultan írni a módszerről, hisz számomra szerelem. Mozgással dolgozik, a szavakat csupán tudatosításra használja, így mélyebbre ér el, mint a tudatos éned. Dolgozhatsz vele transzgenerációs elakadásokon, inkarnálódási traumán, születéstraumán, a nonverbális időszakba szerzett sérüléseiden, a legbelsőbb tudat alatti működéseiden, mint pl. tettes-áldozat szerepek, kicsi-nagy, ítélő, határtartás stb. És van tere a dühödnek, szégyenednek, adhatsz és fogadhatod a megtartás stb. Itt az oldalon több információt is találsz róla, ha tovább olvasnál a témában. (http://lelektolto.com/bodyworkrol/)

4.Egyéni terápiás ülés:

 • ha egyáltalán nem tudod, hogy merre indulj
 • ha bármely nehézség áll fenn, amit fentebb írtam, de nem csoportban szeretnéd megoldani
 • ha csoport mellett szeretnél egy teret, ahol tovább tudod vinni az ott megtapasztaltakat
 • ha csoportos módszerekkel már sokat dolgoztál, és úgy érzed, a következő réteghez úgy jutsz el, hogy csak Te vagy a fókuszban
 • bővebben, íme egy mikor ajánlom: http://lelektolto.com/mikor-ajanlom/

5.Egyéb módszerek -a tejesség igénye nélkül- melyeket ajánlok, ha eddig nem találtad meg, amit keresel:

 • művészetterápiák
 • meseterápiák
 • Watsu és egyéb víziterápiák
 • Gestalt-terápia
 • kontakttánc
 • mozgás- és táncterápia

A test a lélek temploma.” Ez egy nagy életbölcsesség, így ha jól akarod benne érezni magad figyelned kell rá. Töltsd fel a D, B, Mg raktáraidat, mert mind összefüggésben van a depressziós tünetekkel. Hogy mi van előbb a tyúk vagy a tojás, abba most ne menjünk bele, az azonban biztos, hogy ha egyszerre foglalkozol a lelki és fizikai síkkal, akkor teszed a legtöbbet magadért.

Végezetül fontos, hogy tudd, ez egy folyamat. Egy folyamat, ami nem egyik napról a másikra, magától megy végbe és biztosan nem fogsz egyenletes tempóban és irányba haladni. Ez sajnos törvényszerű. Ahogy elestél párszor a kerékpárral, amikor tanultál biciklizni, most is lesz, hogy úgy fogod érezni, hogy nem megy. És ilyenkor újra ott állsz annál a bizonyos útelágazásnál. De sose feledd, csak rajtad múlik, hogy merre mész!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük