Mikor ajánlom?

Egyéni kísérésre gyere, ha

nehéz kapcsolatod van szüleiddel, gyermekeddel, és nem tudod, hogyan közeledhetnél:

A családi kötelék a legnagyobb áldás és átok egyben, hisz ezek azok az emberi kapcsolataid, melyeket nem tudsz lezárni. Nem választható, hogy elfogadod-e a szüleidet a szüleidnek vagy a gyermekedet a gyermekednek. Persze megpróbálhatod elutasítani őket, de ebben az esetben hiányállapotot tapasztalsz, hisz helyük van a szívedben, amit az elutasítással csak megpróbálsz elzárni.

párkapcsolati nehézségekkel küzdesz:

  • hiány, nekem miért nincs: Lehet, hogy úgy érzed, kész vagy egy párkapcsolatra és mégsem találod a hozzád illő személyt. Ettől az idő múlásával egyre feszültebb leszel, megjelennek a „biztos én nem vagyok elég jó” gondolatok. Komoly önértékelési problémává is kinőhetni magát, sőt akár válságállapotot is teremthet. Az üléseken keressük a bizonytalanságod gyökerét és az utat a társhoz, akire vágysz.  
  • kilépjek, vagy benne maradjak: Ha benne vagy egy kapcsolatban, de érzed, hogy valami nem jó. Lehet, hogy ez még csak egy távolról felsejlő érzés, aminek nem tudod azonosítani a miértjeit. Az is lehet, hogy biztosan tudod a probléma forrását, csak abban vagy bizonytalan, hogy van-e benned elég erő a folytatáshoz. Ebben az esetben az irány a belső stabilitásod megtalálása és a rejtett félelmeid feltárása, melyek akadályoznak a döntésben.
  • belső nehézségek az intimitásban és a szexualitásban, a párkapcsolatban: Van, hogy akár már a kapcsolat elején is találkozol az intimitás vagy a szexualitás hiányával. Idő mire tudatosul, hogy van egy olyan kapcsolati „tartópillér”, ami nincs jelen, pedig szükséged van rá. Esetleg te nem tudod adni a másiknak. Mégis van más, ami fontos, ami miatt benne maradsz és akarsz változtatni. Ebben az esetben feltérképezzük az kapcsolati mintáid, keressük a kiváltó okot, és az utat a változásra.    

felismerted saját dühöd és nem tudod mit kezdj vele:

Ér dühösnek lenni, de ha az a belső kódod, hogy ezt nem szabad, úgy fogod élni az életed, hogy megpróbálsz tudomást sem venni a saját dühödről. És ha valamikor kiengeded, akkor nem tudod irányítani és hatalmas lelkiismeret furdalásod van, hogy most ártottál. Képzelj el egy lufit, amibe mindig fújsz levegőt, amikor elfojtasz magadban valamit. Ha nem engeded ki belőle a levegőt, előbb vagy utóbb nem tudod tovább fújni és robban. És azt bántod, akit a leginkább szeretsz, mert szerinted ez a legsötétebb éned és csak annak lehet megmutatni, aki még ezzel a sötéttel is szeret. Csak ő vagy kibírja, vagy nem. Ezért fontos, hogy megtanuld a lufiból engedni is a levegőt, nem csak fújni bele.

gyászfolyamatban vagy:

A gyászt általában a halállal azonosítják. De nem csak akkor gyászolsz, ha a halállal találkozol. Minden olyan élethelyzet, ami az elmúlással, az elvesztéssel kapcsolatos az gyászfolyamattal jár. Egy szakítás, egy költözés, egy új munkahely. A különbség csak annyi, hogy mennyire visel meg ez téged. A gyásznak vannak szakaszai, amin végig kell menni, mert különben sajnos beleragadsz, nyitva marad a seb a szíveden. Van amikor a gyász mértéke akkora, hogy tudatosság nélkül, egyedül is lezajlik. De sokszor könnyebb és gyorsabb, ha van segítség és tudatosság.

döntési, elindulási nehézséged van:

Életünk során sokszor érkezünk válaszutakhoz, amikor el kell döntenünk, hogy belevágunk-e az újba vagy a már ismert, járt úton haladunk tovább. Ha úgy érzed, hogy toporogsz, szorongsz a változástól, de nem érzed jól magad abban, amiben vagy, segít, ha feltárjuk a félelmet, ami szinte gúzsba köt és nem enged mozdulni.  

nehéz beilleszkedni, egy közösség részévé vállni:

Akár új közösségben vagy, akár egy régiben, ha észreveszed, hogy nehéz számodra a csoport tagjává válni, kívülállónak érzed magad, akkor vagy megpróbálsz olyanná válni, akit szerinted szeretnének, vagy elutasítod őket, mondván, ha nem kellesz nekik, neked sem kellenek. Ezek  az elutasítás, egyedüllét érzésének hozományai. Veszélyesek, mert bármelyik útra lépsz nem vagy önazonos. És ami még rosszabb, elindíthatnak olyan gondolatokat, hogy nem vagy elég jó, nem lehet önmagadért szeretni, stb. Természetünknél fogva társas lények vagyunk, ezért fontos számodra is a valahová tartozás érzése. Mivel a mindennapjaid nagy részét munkában, iskolában töltöd, ha nem találod a helyed a közösségben, nagy belső feszültség, frusztráltság gyűlik fel benned, ami kihat az életed többi területére is.

tinédzser válságot fedezel fel gyermekednél:

Sosem volt könnyű tininek lenni, de napjainkban, mikor a válások száma az egekben, az emberi kapcsolatok kihalóban, az élő beszéd meg divatjamúlt, egyenesen rémisztő. Nagy a nyomás az iskolában, megfelelés a szülőknek, tanároknak, és a diáktársaknak is. Mikor a gyerek nem bírja tovább, azt teszi, ami ebben az időszakban a dolga, lázad és dacol. Itt tanulja meg, hogy amit tesz azt önmagáért teszi és nem a másoknak való megfelelés a cél. A legfontosabb, hogy önazonos és boldog legyen. De ezt mondani sokkal könnyebb, mint megvalósítani. Akkor jó szakemberhez fordulni, ha úgy érzi kicsúszott a lába alól a talaj, nem találja egyedül az irányt, amerre kellene mennie. Mivel sokszor nem tudatos erre egy tini, a szülő feladata, hogy észrevegye az intő jeleket. A lázadás túlzásba vitelét, a befelé fordulást, az elszigetelődést esetleg a drasztikusan romló jegyeket.

csoporton feljövő dolgokat értelmezése:

Amikor önismereti csoportba jársz, teszel önmagadért. Elindulsz egy úton, ami magával hozhat egy érzelmi hullámzást, hisz találkozhatsz erőforrásaiddal és gyengeségeiddel egyaránt. Csoport mellett azért jó egyénire járni, mert ami ott meg tud jelenni szavak nélkül, az egy ülésen át tud formálódni szavakká, így a tudatalattiból tudatossá válik. Ha nehézzel találkozol, segít megtartani magadat, és ha megy benned tovább a téma, itt van tere, nem kell megvárni a következő csoport alkalmat.

itt fel nem sorolt területen ütközöl akadályba:

Ha nem találod, ami miatt az oldalt felkerested, nem gond, keress bizalommal. Egyrészt mert a felsorolás a teljesség igénye nélkül íródott, másrészt ha nem engem keresel, segíthetek megtalálni, aki tud kísérni a nehezedben.