Integrál Pszichológia

Integrál pszichológia

Az integrál pszichológia 5 fő ágra bontható. Az egyik az úgynevezett létra modell, melyen megtaláljuk az ember fejlődési szakaszait a magzati kortól egészen a „megvilágosodott” állapotig. Az életünk különböző időszakaiban elszenvedett traumák, különböző nehézségeket okoznak számunkra, melyeket, ha azonosítunk, megtaláljuk a módszert, mellyel orvosolni tudjuk azt.

Egy magzati vagy kisgyermekkori traumát nem lehet kioldani szavakkal, hisz ez még a szavak előtti időszakunk. Erre olyan módszert kell választani, ami nonverbális, érintéssel, mozgással, belső képekkel dolgozik. Ebben az esetben az egyéni üléseket arra használjuk, hogy szavakkal a tudatos szintre emeljük a tapasztalásokat. A tinédzser vagy felnőtt korban szerzett sebekre gyógyír lehet a megértés, rálátás, ezért kifejezetten hasznosak lehetnek a szavakkal dolgozó módszerek. Ha a lelki egyensúlyt keressük az életünkben, érdemes a meditatív módszerek felé fordulni. Fontos, hogy amíg a nyugtalanságunkat egy korai szakaszban szerzett sérülés okozza, hiába meditálunk, nem találjuk a belső békét. Ez azért van, mert nem azt az énrészt töltjük figyelemmel, ami sérült.

A modell a fentiek értelmében egy térképként is szolgál, hogy hogyan közelítsünk magunk felé, illetve segít azonosítani a probléma gyökerét.

Mindezeket a teljesség igénye nélkül írom most, hisz az irányzat nagyon szerteágazó és rengeteg mindent magába foglal.

Ha többet szeretnél tudni, itt olvashatsz róla: www.integralakademia.hu